Стартъп разработи оръжие срещу нежелани дронове в небето

Offnews Последна промяна на 15 април 2021 в 11:58 5819 0

drone

Американската стартираща компания Epirus представи оръжие, излъчващо мощни микровълни, което е предназначено да сваля вражески безпилотни летателни апалати. Устройството, наречено Леонидас, е достатъчно малко, за да се побере в багажника на пикап.

В същото време то е и толкова мощно, че може да обезвреди група от самоуплавляващи се летателни апарати. По време на демонстрация за американското правителство например, Леонидас е успял да деактивира и да свали на земята цели 66 дрона. Много от безпилотните летателни апарати са обезвредени само с един замах.

Оръжието на Epirus използва редица излъчватели на галиев нитрид, подобни на тези, намиращи се в съвременното 5G комуникационно оборудване. Точността му е от голямо значение, тъй като ако се отклони от целта си, то може да доведе до повреда в електрическата инфраструктура или електронните устройства на хората.

От Epirus очакват разработката им да намери приложение в редица области, при които е необходимо свалянето на нежелани дронове от небето. Като се има предвид бума в използването на безпилотни летателни апарати от военните и при доставката на храна през последните години, сме уверени, че новото устройство също ще се радва на голямо търсене.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !