Starlink може да предложи покритие в световен мащаб около септември

Offnews Последна промяна на 23 юни 2021 в 13:03 5052 0

SpaceX is targeting Wednesday, January 20 for its seventeenth Starlink mission

Starlink, подразделението за сателитен достъп до интернет на компанията SpaceX на Илон Мъск, най-вероятно ще може да постигне покритие в световен мащаб около септември. Компанията обаче ще трябва да си осигури регулаторни одобрения, заяви президента ѝ Гуини Шотуел.

Успешно разположихме около 1800 сателита, а когато те достигнат оперативна орбита, ще имаме непрекъснато глобално покритие, а това ще се случи около септември, споделя тя по време на конференцията на Macquarie Group.

Тогава обаче ще е необходимо регулаторно одобрение от всяка страна, в която ще се предоставя услуга, добавя тя. Starlink планира да въведе в дейност 12 000 сателита, което ще ѝ струва грубо около 10 милиарда долара.

В момента услугата е достъпна в бета версия в 11 страни. През май Мъск заяви, че вече има 500 000 предварителни заявки за интернет услугата, като не се очаква да има технически пречки пред задоволяване на търсенето. Подобна услуга планират още Kuiper на Amazon, британската OneWeb и т.н.

Междувременно един от участниците в програмата за тестване на Starlink се сблъска с прегряване и изключване на сателитната антена при сравнително невисока температура на околната среда. Той съобщава, че системата автоматично го е уведомила, че връзката с интернет ще бъде възстановена след като оборудването изстине. От техническата поддръжка на Starlink му казали, че сателитната чиния престава да работи когато нейната температура превиши 50 градуса по Целзий.

А това лесно може да се достигне в слънчев ден в горещите щати от типа на Аризона. SpaceX официално заяви, че Dishy McFlatface е сертифицирана за работа при температура на околната среда от -30 до +40 градуса по Целзий.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !