SpaceX успешно премести свръхтежката ракета носител Super Heavy с 29 двигателя Raptor

Offnews Последна промяна на 04 август 2021 в 17:00 203 0

SpaceX rolls 29-engine Super Heavy rocket to launch site

SpaceX премести в зоната на ракетната площадка в космическата база в Бока Чика своята първа свръхтежка ракета носител Super Heavy. Преди няколко дни специалистите на космическата компания на Илън Мъск инсталираха 29-те ракетни двигателя Raptor, след което прототипът на ракетата Super Heavy с работно име Booster 4 бе транспортиран до ракетната площадка, която се намира само на няколко километра от мястото на сглобяването.

Предстои да бъде проверена херметичността на ракетата и е необходимо двигателите да бъдат тествани. Ако всичко премине нормално, то 70-метровата Super Heavy ще бъде счетена за готова за орбитален полет през следващите два-три месеца. Да напомним, че Super Heavy е първата степен на космическата транспортна система за многократно използване Starship, която се разработва от компанията SpaceX за полети до Луната и Марс.

https://youtu.be/brCjLHKvxE8

В горната част на тази ракета се поставя 50-метровият космически кораб Starship, финалната версия на който се очаква да бъде оборудвана с шест ракетни двигателя Raptor. Известно е, че във финалната версия на Super Heavy ще се използват 32 ракетни двигателя Raptor.

Ако всичко протече както е планирано, то космическата компания на Илън Мъск съвсем скоро ще осъществи изстрелването на прототипа Booster 4 с космическия кораб SN20. След изстрелването, тази първа степен трябва да кацне в мексиканския залив няколко минути след старта, космическият кораб трябва да влезе в орбита, да извърши една обиколка на Земята и да кацне в Тихия океан близо до хавайския остров Кауай след около 90 минути след изстрелването.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !