SpaceX публикува 4К видео с ключовите моменти от тестването на Starship SN10

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 14:20 5926 0

SpaceX posts a clearer look at the Starship SN10 test flight

SpaceX публикува в своя YouTube канал кратък клип, включващ полетните изпитания на прототипа Starship SN10. Качеството на видеото е много високо - до 4К и дава възможност за най-подробно разглеждане на всички детайли.

На 4 март тази година космическата компания на Илън Мъск за първи път успешно приземи прототипа Starship SN10, който има същите размери като оригинала (височина 50 метра!) на бъдещия космически кораб на SpaceX. Starship SN10 достигна максимална височина 10 км, на която изключи своите ракетни двигатели и започна управляемо спускане с носа надолу, като управлението на кораба се осъществяваше с помощта на аеродинамични елерони - нещо, което много добре се вижда на представеното видео. Близо до земната повърхност успешно бе извършена маневрата belly flop, с помощта на която корабът се обърна с опашката надолу, след което бе осъществено успешното кацане.

https://youtu.be/gA6ppby3JC8

Но приземяването не мина без проблеми. Корабът кацна успешно, но при кацането леко се наклони, а след около 10 минути неочаквано се взриви. Но всички записани по време на този полет изпитателни данни бяха прехвърлени към сървърите на SpaceX и мисията се счита за много успешна. На практика, това е летящ стенд, пълен с електроника, с помощта на който се събира необходимата информация за усъвършенстването и подобряването на новия космически кораб Starship на SpaceX.

Следващият прототип Starship SN11 вече е готов, съответните подобрения, съобразени с информацията от Starship SN10, са направени и предварителните тестове са обявени за 18 март.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !