SpaceX постави два нови рекорда с ракетата Falcon 9

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2022 в 17:49 564 0

f9-starlink-20220221

Космическата компания на Илън Мъск продължава да поставя рекорди. На 21-ви февруари SpaceX изведе в орбита поредната партида от 46 сателита за глобалната интернет мрежа Starlink. Това изстрелване постави два нови рекорда в световната космонавтика - една и съща първа степен на ракетата Falcon 9 успешно бе използвана за 11-и път. А нейното благополучно кацане върху една от морските платформи на SpaceX стана стотното успешно приземяване на този бустер.

Двустепенната ракета Falcon 9 с партида сателити на борда бе изстреляна от Кейп Канаверал в 9:45 часа местно време. След около 9 минути първата степен се завърна на Земята и кацна вертикално върху кораба платформа в Атлантическия океан на 100 километра от крайбрежието на Флорида. Това е стотното успешно кацане за ракетите Falcon 9 и 107-то за компанията като цяло, ако се вземат предвид и полетите на Falcon Heavy.

Интересното в тази мисия е, че SpaceX изведе тази партида от Starlink сателити на по-висока орбита - на височина от 325 до 337 км, за да не се повтори случилото се с предишната партида, при която заради слънчевите изригвания атмосферата на Земята се разшири и те изгоряха в нейните горни слоеве. Този път двигателите на ракетата се включиха не веднъж, а два пъти, като по този начин едновременно изведоха сателитите на по-висока орбита и облекчиха тяхното придвижване към техните работния орбити.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !