SpaceX изведе в орбита първата за тази година партида сателити за Starlink

Offnews Последна промяна на 21 януари 2021 в 09:21 7146 0

SpaceX is targeting Wednesday, January 20 for its seventeenth Starlink mission

На 20 януари SpaceX изведе в орбита първата за тази година и 16-тата поред партида от 60 космически апарата на глобалната система за сателитен интернет Starlink. При изстрелването на ракетата космическата компания на Илън Мъск  постави нов рекорд - за осми път бе използвана и успешно приземена върху морска платформа една и съща първа степен на ракетата Falcon 9 с инвентарен номер B1051.8.

Сегашната версия на ракетата Falcon 9 Block 5 е проектирана по такъв начин, че може да бъде използвана десетократно само след кратък технически преглед и стократно - с частична замяна на някои детайли на първата степен. Може да се каже, че още тази година ще можем да видим десетото изстрелване на Falcon 9 с една и съща първа степен.

Мисията протече успешно и сега сателитният интернет Starlink разполага с над хиляда изкуствени спътника. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

https://youtu.be/84Nct_Q9Lqw

Ракетата Falcon 9 бе изстреляна от стартовата площадка LC-39A на космическия център Кенеди във Флорида на 20 януари в 15:03 часа наше време. След две и половина минути първата степен успешно се отдели, а на деветата минута след изстрелването тя осъществи меко кацане върху морската платформа Just Read the Instructions в Атлантическия океан.

Втората степен на ракетата успешно изведе сателитите на планираната орбита, като в рамките на следващите две седмици те ще достигнат до своите работни орбити с помощта на собствените си двигатели използващи ефекта на Хол.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !