Сондата Juno на НАСА изпрати великолепни снимки на Ганимед

Offnews Последна промяна на 16 февруари 2022 в 17:38 431 0

Image

НАСА публикува великолепни снимки на Юпитер и на неговата луна Ганимед, направени от космическата сонда Juno.

"Ако можете да пътешествате заедно с космическата сонда на НАСА Juno по време на нейното приближаване до Юпитер, както и при нейния близък полет до луната на Юпитер Ганимед, то бихте били потресени от разкрилата се гледка" - се казва в блога на американската космическа агенция.

Снимка на Юпитер е направена от астронома Кевин Джил (Kevin M. Gill) чрез обединяването на седем кадъра, направени с помощта на специализирани инструмент JunoCam при 39-те преминавания на космическата сонда близо до планетата, които започнаха на 12 януари тази година. За разлика от Луната и Венера, по принцип е невъзможно да бъде видян сърповидния Юпитер от Земята поради характерните особености на орбитите на двете планети. Дори и с помощта на мощен телескоп е възможно да се види изцяло осветената повърхност на Юпитер.

Изображенията на Ганимед са получени по време на прелитането на Juno над спътника на височина едва 1046 км, което стана през месец юни 2021 година.

На изображението много добре се вижда големият кратер Kittu с диаметър около 15 километра. Около него се виждат нещо като тъмни пръски и светли участъци, които според учените са се образували след сблъскването на тази луна с по-малко небесно тяло.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !