Скромният стартъп Astra успешно изведе в орбита няколко малки сателита

Offnews Последна промяна на 16 март 2022 в 17:14 392 0

lv0009-launch-879x485

Стартиращата компания Astra след шест години подготовка и поредица неуспехи най-после благополучно изведе на височина 525 км няколко сателита на различни компании. Използвана бе ракетата Rocket 3.3, която е ракета за еднократно използване, характерна най-вече с това, че цената за извеждане на 150 килограма полезен товар в орбита на височина 500 км струва едва 2,5 милиона щ. долара.

Rocket 3.3 бе изстреляна от космодрума Кадиак в Аляска на 15 март в 12:22 часа местно време. При изстрелването нямаше усложнения, обтекателят успешно се отдели след изключването на двигателя на първата степен и преди отделянето на втората. При предишните изстрелвания имаше проблеми именно с топлинния щит.

Ракетните двигатели на втората степен спряха да работят след 8 минути и 35 секунди след старта. След малко повече от един час сателитите влязоха във връзка с наземните станции и потвърдиха успешното изстрелване, както и че са заели работните си орбити.

Самите сателити бяха изведени в хелиосинхронна орбита на височина 525 км. Следващите три изстрелвания са планирани за тази пролет и ако всичко върви по план те ще бъдат изстреляни от космодрума във Флорида.

Въпреки постигнатия успех цените на акциите на Astra първоначално се качиха, но после спаднаха, като спадът е общо с около 0,6%. Основната причина е, че е закъсняла информацията за успешното отделяне на полезния товар. Според пазарните аналитици едно успешно изстрелване е недостатъчно за да се създаде положителна динамика на пазара.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !