Създадоха най-добрата карта на тъмната материя

Offnews Последна промяна на 31 май 2021 в 13:11 4938 0

Capture

Астрономи създадоха най-добрата карта на тъмната материя, правена досега. Те са използвали слаба гравитационна леща, за да търсят големи петна от тъмна материя в относително близки части на Вселената.

Благодарение на т.нар. червено преместване или тенденцията обектите да изглеждат все по-червени от разстояние, екипът създава 3D карта. Това всъщност е най-голямата карта на тъмната материя, невидимото вещество, за което се смята, че представлява 80% от цялата материя във Вселената.

Резултатите от проучванията показват, че Вселената е по-гладка и по-еднородна от очакваното. Припомняме, че миналата седмица бяха публикувани резултатите от първите три години наблюдения, направени от проекта "Обзор на тъмната енергия" (DES - Dark Energy Survey) в общо 29 научни статии.

Екипът на DES използва изкуствен интелект, за да анализира изображения на стотици милиона галактики. Новата карта представя цялата материя, открита на предния план на наблюдаваните галактики и обхваща една четвърт от небето на Южното полукълбо.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !