Създадоха холограмa, която може да се докосне

Offnews Последна промяна на 20 септември 2021 в 10:04 5195 0

HOLOGRAM

Учени от Университета в Глазгоу са създали холограма, която може да бъде докосната и почувствана. За да възпроизведе усещането за допир, тя използва въздушни струи, известни като "аерохаптика".

Изследователят, работил по проекта - Равиндер Даахия - споделя, че въздушните струи позволяват усещането на "пръстите, ръцете и китките на хората". Според него след време те биха позволи да се срещаме с виртуален аватар на колега от другия край на света и наистина да почувстваме неговото ръкостискане.

За разлика от предишните сензорни холограми с докосване, аерохаптичната система не изисква ръчен контролер или интелигентни ръкавици, за да създаде усещане за допир. Вместо това дюза, реагираща на движенията на ръката, издухва въздух с подходяща сила.

Даахия и неговият екип са тествали интерактивна проекция на баскетболна топка, която според него "може убедително да се докосне, да се търкаля и да отскочи". Въпреки че системата за сега е доста ограничена, в бъдеще тя може да се използва в разработката на видеоигри или да помогне на лекарите да лекуват по-добре пациентите си, независимо къде се намират.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !