Samsung и Tesla започнаха съвместната работа върху създаването на 5 nm чипове за електромобили

Offnews Последна промяна на 26 януари 2021 в 11:55 6769 0

Tesla partners with Samsung on new 5nm chip

Южнокорейските медии съобщиха, че Samsung и Tesla са започнали съвместната работа върху разработването на съвсем нови чипове за автономните електромобили на Tesla. Ще се използват най-новите технологични достижения в областта за производството на полупроводникови продукти. В последно време се наблюдава значително увеличение в търсенето на електромобили, като в същото време има дефицит на необходимите процесори поради пандемията от COVID-19.

Бъдещият нов чип за електромобили засега е на един от най-ранните етапи на проектирането. С изследователската и развойната дейност се занимава отделът Samsung Foundry Division. Разработват се съвършено нови чипове за автопилотите на електромобилите произвеждани от Tesla.

Известно е, че за производството на новите чипове ще се използва 5 нанометров технологичен процес с фотолитография в дълбокия ултравиолетов диапазон (Extreme ultraviolet lithography, EUV). Това ниво на технологиите засега е достъпно само за две компании в света - Samsung и TSMC.

Samsung и сега е партньор на Tesla. Южнокорейската компания произвежда чиповете за системата за автономно управление Tesla ver. 3.0. Но тези SoC се произвеждат чрез вече стария 14-нанометров технологичен процес и е време да се премине към нещо по-съвременно.

По този повод Samsung направи големи реорганизации и оптимизации на своята структура. Част от специалистите бяха прехвърлени в отдела Advanced Driving Assistance System (ADAS), който ще се занимава с решението на задачите в областта за развитието на новите технологии, които ще се използват в роботизираните автомобили. Ако съвместната инициатива на Samsung и Tesla постигне поставените цели, то Samsung ще се превърне в много сериозен конкурент за тайванската компания TSMC.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !