Русия изпрати снимачен екип на МКС

Offnews Последна промяна на 06 октомври 2021 в 11:05 527 0

Русия МКС

Актрисата Юлия Пересилд, режисьорът Клим Шипенко и космонавтът Антон Шкаплеров излетяха с космическия кораб “Съюз МС19” от космодрума “Байконур” в Казахстан. Малко след 15ч. вчера корабът им се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Снимачният екип ще остане на борда на станцията до 17 октомври, където ще бъде заснет първия художествен филм в Космоса.

Филмът е с работно заглавие “Предизвикателство” и разказва историята на лекарка, на която се налага да замине за МКС, за да спаси живота на един от космонавтите. Режисьорът на лентата споделя, че най-голямото професионално предизвикателство е да заснеме състоянието на безтегловност.

„Много е трудно да се заснеме на Земята безтегловността. Практически е невъзможно да бъде заснета в идеалния й вид. Най-важното е усещането на човека, когато отсъства собственото му тегло и теглото на предметите около него“ - посочва Клим Шипенко.

Шипенко ще бъде режисьор и оператор. В снимките ще участват руските космонавти Антон Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотр Дубров. На 17 октомври Новицки ще се върне на Земята, а Шкаплеров и Дубров остават на МКС още 174 денонощия.

https://twitter.com/seattletimes/status/1445280168143204355?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1445280168143204355%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdariknews.bg%2Fnovini%2Fsviat%2Fruski-snimachen-ekip-akostira-uspeshno-na-mks-2285866

Изстрелването на снимачния екип на първия космически филм е поредната стъпка в набиращата скорост нова комерсиална космическа надпревара, в която "Роскосмос" явно има желание да вземе дейно участие. Само през последните три месеца цели три частни космически компании извършиха полети на космически туристи - Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX.

На 11 октомври Blue Origin ще извърши втория си полет с космически туристи. На борда на суборбиталната капсула ще се качи 90-годишната телевизионна звезда Уилям Шатнър, изиграл легендарния капитан Кърк в оригиналния сериал "Star Trek" през 60-те години на миналия век. Ако всичко мине по план, той ще се окаже най-възрасния човек, летял в Космоса.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !