Прототипът на Starship се разби при кацане (Видео)

Offnews Последна промяна на 31 март 2021 в 10:15 5676 0

SpaceX

Най-новият прототип на кораба Starship на американската компания SpaceX се разби при приземяването си. Четвъртият екпериментален полет на кораба, предназначен за мисия до Марс, се излъчва на живо в YouTube канала на SpaceX.

Starship SN-11 излита от района на Бока Чика в щата Тексас и се издига на височина 10 километра. При връщането си обаче на километър преди площадката за кацане възниква авария, която предизвиква взрив на ракетата във въздуха. Така полетът, който се е провел в мъгливо време, е продължил само шест минути.

По-късно главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск коментира, че нещо се е объркало с един от двигателите Raptor на SN11, но това може и да не е причината ракетата експлодира. "Нещо сериозно се случи малко след старта на излитането. Трябва да разберем какво е то по-късно днес" - допълва Мъск.

Припомняме, че по време на аналогичен тест през декември 2020 г. и през февруари тази година прототипите се взривиха при съприкосновение с площадката. В началото на този месец корабът успя да кацне вертикално, но след няколко минути също се взриви.

Starship е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Тя принадлежи към новото поколение тежки ракети носители на SpaceX, които могат да бъдат използвани многократно.

Вижте повече в прикаченото видео:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !