Пазарната капитализация на SpaceX превиши 100 милиарда американски долара, а финансовото състояние на Илън Мъск достигна 223 милиарда американски долара

Offnews Последна промяна на 11 октомври 2021 в 17:32 273 0

IM

След вторичната продажба на съществуващи акции с обща сума 755 милиарда щ. долара при цена 560 щ. долара за една акция пазарната капитализация на Tesla достигна 100,3 милиарда щ. долара. По този начин SpaceX вече е втората по пазарна цена частна компания в света. Космическото предприятие на Илън Мъск отстъпва единствено на китайската Bytedance, пазарната капитализация на която е 140 милиарда щ. долара. В същото време SpaceX изпреварва финтех компанията Stripe (95 милиарда щ. долара). Ако направим сравнение с публичните компании, то най-близо е Boeing с пазарна капитализация в размер на 133 милиарда щ. долара.

SpaceX е една от най-високо оценените частни компании в света и благодарение на стабилното и непрекъснато нарастване на капитала, акциите на космическата компания на Илън Мъск са изключително търсени сред всички компании, които подготвят първично предлагане на акции (IPO). Но на борсите акциите на SpaceX няма да се появят скоро. IPO ще се състои след като човешки крак стъпи на повърхността на Марс и се завърне обратно на Земята. Според Илън Мъск това трябва да стане през следващите шест години.

След вторичната продажба на акции на SpaceX капиталът на Илън Мъск нарасна до 223 милиарда щ. долара и той съвсем се откъсна от Джеф Безос, който е на второ място с финансово състояние от "само" 191,6 милиарда щ. долара според рейтинга на Forbes за най-богатите хора на планетата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !