Първият имплантиран в човешки мозък чип на Neuralink е дефектирал

Мария Иванова Последна промяна на 10 май 2024 в 17:40 572 0

Neuralink

Снимка Neuralink

Първият имплантиран в човешки мозък чип на Neuralink е дефектирал

Стартъпът за мозъчни технологии Neuralink съобщи, че чипът, имплантиран в мозъка на първия му пациент, е дефектирал. В блога на компанията се отбелязва, че количеството данни, които е получила от устройството, е намаляло след поставянето му.

Проблемът се дължи на нишките на импланта, които са се отдръпнали от мозъка и са причинили загуба на данни. Neuralink съобщава, че в следствие на това е променила алгоритъма за запис, за да бъде по-чувствителен и е направила някои други промени, за да увеличи потока от данни.

Стартъпът на Илон Мъск разработва мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който може да помогне на пациенти с парализа да контролират външни технологии, използвайки само мисълта си. Системата на компанията, наречена Link, записва невронни сигнали с помощта на 1024 електрода в 64 "нишки", които са по-тънки от човешки косъм.

През януари Neuralink имплантира устройството на 29-годишен пациент на име Ноланд Арбо, който е квадриплегик, като част от проучване за проверка на безопасността на технологията. През март компанията излъчи видеоклип на живо с Арбо, докато той използваше BCI. А с публикация в блога от април екипът на стартъпа информира, че операцията е преминала "изключително добре".

Оказва се обаче, че през седмиците след това редица нишки са се оттеглили от мозъка на Арбо, според последната публикация на компанията. Съобщава се, че Neuralink е обмисляла да премахне импланта, но проблемът не е представлявал пряк риск за безопасността на пациента.

Въпреки че някои нишки са се оттеглили от мозъчната му тъкан, от Neuralink твърдят, че Ноланд използва системата на компанията по около осем часа на ден през седмицата, а през уикендите често достига до десет часа на ден. С нейна помощ Ноланд е работил на лаптопа си от различни позиции, включително докато е лежал в леглото; играл e онлайн компютърни игри с приятели; сърфирал е в интернет; предавал е на живо и е използвал други приложения на своя MacBook, като е контролирал курсора с мисълта си.

Последните усилия на компанията са насочени към повишаване ефективността на управлението на курсора, както и към разширяване възможностите на импланта, които да включват и въвеждане на текст. В бъдеще екипът на Neuralink възнамерява да разшири функционалността на Link към физическия свят, за да даде възможност на пациентите с парализа да управляват роботизирани ръце, инвалидни колички и други технологии, които да увеличат тяхната независимост.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !