Първият частен полет на SpaceX ще изпрати в космоса американка, преборила рака

Offnews Последна промяна на 23 февруари 2021 в 09:59 6001 1

Capture

Частната космическа компания SpaceX обяви, че ще изпрати четирима цивилни в космоса на борда на кораба Crew Dragon. За първи път в нейната история екипаж без нито един професионален астронавт ще напусне Земята.

Един от членовете на този екипаж ще бъде 29-годишната Хейли Арсено, която ще стане най-младата американка, летяла в космоса. Тя ще подобри досегашния рекорд на Сали Райд от НАСА с почти две години.

Пътуването ще се осъществи, благодарение на милиардера Джаред Айзакман, който е купил едно място за Crew Dragon в мисията Inspiration 4, но също така е дарил и три други места.

Първото място ще заеме победителят в състезание, спонсорирано от компанията на Джаред - Shift4. Второто ще отиде при победител в лотарията на детската изследователска болница в Мемфис - "Сейнт Джуд". Четвърто място е предназначено за служител от същата болница, която е и символ на надеждата за много онкоболни деца.

Този човек е Хейли Арсено, която понастоящем е помощник на лекарите там, но преди близо 20 години е била техен пациент. През 2002 г. е лекувана от рак на костите и са й имплантирали титаниев пирон в лявата тазобедрена става. Така освен най-младата американка, тя ще бъде и първият човек с протеза, който ще лети в космоса.

Подобно състояние обикновено би довело до отхвърлянето на кандидатурата на всеки бъдещ астронавт. SpaceX обаче одобрява Хейли за своя полет, съставен от космически туристи. В него тя ще изпълнява ролята на медицинско лице, грижещо се за останалите членове на екипажа.

ISS

"Битката ми с рака наистина ме подготви за космическите пътувания. Тя ме научи да бъда по-силна, да очаквам неочакваното и да продължа да пътувам" - споделя младата жена. Качването й на борда на Crew Dragon ще повлияе положително на младите пациенти в "Сейнт Джуд", за които ще е от голямо значение да видят човек, победил рака, да лети в космоса.

Дългоочакваното излитане на първия частен полет на SpaceX е планирано за месец октомври от космическия център "Кенеди", щата Флорида. Очаква се капсулата да кръжи в орбита около Земята от два до четири дни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2021 в 10:04

[…"> космическа компания SpaceX планира да свърже движещи се превозни средства като […">