От блокчейн, до космоса – конференцията „All In One – поглед в бъдещето“ ще представи иновациите, които предстои да променят живота ни

Offnews Последна промяна на 25 август 2021 в 18:49 1949 0

 

Кои технологии вече се развиват експоненциално, как те оказват влияние една на друга и до какви обществени промени ще доведе развитието им – върху тези въпроси ще се фокусира ИТ конференцията „All In One – поглед в бъдещето“, който ще се проведе онлайн у нас на 27 и 28 август. Събитието е свободно достъпно и се организира от платформата за ИТ обяви DEV.BG. Това е петото издание на форума, като през тази година той отново ще събере десетки лектори от България и чужбина. Разликата е, че издание 2021 ще бъде посветено в много по-голяма степен на бъдещето на технологиите и начина, по който те тепърва ще влияят на цялото общество.

 

Ето и някои от най-вълнуващите области и тенденции, които предстои да предефинират нашия живот през следващите години.

 

Блокчейн отвъд биткоин

 

Като универсална децентрализирана технология блокчейн вече отдавна надхвърля потенциала на криптовалутите и навлиза във все повече области около нас – от недвижимите имоти и доказването автентичността на продукти, през създаването на напълно функциониращи хоризонтални компании без ръководство, до електронното управление и самоуправлението на цели общности. През последните месеци вероятно сме свидетели на второто най-значимо приложение на блокчейн, след криптовалутите – т.нар. NFT (Non Fungible Tokens), което има потенциала да промени пазара на изкуство. И това изглежда е само началото на революцията, свързана с токенизацията на активи.

 

Автономните свързани коли

 

Днес някои производители на автомобили вече активно се подготвят за бъдеще, в което колата ще бъде само „платформа“, която се продава на себестойност, а тяхната печалба ще идва от всевъзможни приложения и услуги, предлагани към нея. При това един и същи автомобил ще може да се сдобива с различни функционалности само за периода, когато те ни трябват – с месечен абонамент. Така колите на практика ще последват телефоните, умните телевизори и други класове устройства, превръщайки се в поредната екосистема за приложения в ежедневието ни.

 

Истинската революция обаче предстои с навлизането на автономните автомобили. Тази перспектива ще бъде разгледана на предстоящата конференция „All In One – поглед в бъдещето“ от Динко Русев, инженеринг директор на Бош Инженеринг Център София. Той ще обърне внимание и на редица свързани аспекти като вероятността „поумняването“ на колите да ограничи жертвите на пътя, какви нови пътища ще трябват за новите коли, както и ще се превърне ли шофирането в екзотичен спорт, като ездата след 50 години.

 

Как да хакнем мозъка си

 

Една от най-значимите промени, които предстоят, е свързана с начина, по който учим. Придобиването на нови знания тепърва ще се променя и ще навлизат все повече методи за учене направо чрез подсъзнанието – от фоточетене, през мисловни карти, до различни методи за невролингвистично програмиране. Всичко това ще ни позволи пълноценно да учим през целия живот и да възприемаме придобиването на знания като цялостен непрекъснат процес, който далеч не се ограничава до завършването на училище.

 

Надпреварата за изкуствен интелект от второ поколение

 

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence) под една или друга форма вече е тук и на прага е това, което някои специалисти наричат AI 2.0. Мартин Вечев, професор по компютърни науки в института ETH Zurich, в Швейцария ще сподели с аудиторията на конференцията как новото поколение изкуствен интелект се очаква да преодолее ограниченията на сегашното и как това вече предизвиква конкуренция между Европа, САЩ и Китай. Той ще акцентира и на някои от най-новите и най-впечатляващи идеи, които би трябвало да преодолеят тези ограничения и да ни доближат до AI 2.0.

 

Програмиране на живота

 

Генетика, редактиране на гени, молекулярна биология – това са все сфери, които тепърва ще играят важна роля в живота ни. Новите и по-достъпни техники за редактиране на гени, открити през последните години, ще увеличат влиянието на тази научна област върху обществото. А един от нейните подсегменти – синтетичната биология – обещава ни повече, ни по-малко от това да позволи на човечеството само да създава живи организми. Тя се базира на идеята, че ДНК може да бъде разглеждана като своеобразен език за програмиране, чрез който могат да бъдат създавани живи клетки от изкуствени изходни материали. С всички позитивни и потенциално негативни последствия от това.

 

По-устойчив начин на живот и работа

 

От повече отговорност към природата, до по-здравословен и хармоничнен начин на живот – форумът „All In One – поглед в бъдещето“ обръща внимание и на нуждата от повече устойчивост в ежедневието ни. В лекцията „Влиянието и ролята на технологиите върху промените в климата“ Любомила Йорданова, съосновател на Plan A, ще разкаже как чрез иновации можем да променим траекторията на промените в климата. Амар Сингх, главен технологичен директор в Software Group от своя страна ще опише опита си в сферата на балансирането между работата като програмист и личното време и ще даде ценни съвети как да сме по-щастливи с това, което правим.

 

Либерализация на космоса

 

През последните месеци станахме свидетели как милиардери се надпреварват да летят към космоса в свои собствени космически кораби. При целия шум около тях обаче на заден план остана най-важната тенденция – достъпът до космическото пространство се либерализира с безпрецедентни темпове. От ракети за многократна употреба, през нарастващ брой компании за космически туризъм, до мрежи от миниатюрни и много по-достъпни спътници – този сегмент става достъпен за все повече хора и организации. България има своето участие в тази промяна в лицето на българската компания за производство на сателити EnduroSat, чиито основател Райчо Райчев също ще е сред лекторите на технологичния форум. Той ще разкаже за новата битка в космоса и ролята на нашата страна в нея, както и за предизвикателствата на това да пишеш софтуер при скорост от 28 000 км./час.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !