Остават само десет дни за кандидатстване на ученици за участие в Space Camp Turkey

Offnews Последна промяна на 05 април 2021 в 17:32 5720 0

3 (1)

 

Вече над 900 български младежи са преминали през обучителната космическа програма на НАСА в Измир

 

Остават само десет дни до крайния срок за кандидатстване за Space Camp Turkey. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение, който е представител на България на космическата програма. През 2021 г. учебно-тренировъчният лагер е готов да приеме над 100 български ученици. До момента над 900 младежи от страната са преминали през космическия център на НАСА в Измир. През тази година Центърът за творческо обучение ще предостави три пълни и 20 частични стипендии за участие в програмата.

 

Space Camp Turkey е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер на Американската космическа агенция за Европа, Близкия Изток и Азия. Участниците в програмите на лагера учат по специализирана програма, изградена по утвърден модел на НАСА.

 

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Дава се възможност на деца и младежи на различна възраст да работят по съвременни научно-образователни планове в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката, биологията и други. Най-вълнуващото е, че участниците използват истински космически технологии и влизат в ролята на космически изследователи като обличат скафандри, тренират на реални уреди за подготовка на астронавти, изпробват движения в среда, симулираща безтегловност и поемат контрол върху совалка.

 

След успешното приключване на програмата всички участници получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. На практика преминаването през космическия лагер на НАСА в Турция може да бъде и добра отправна точка за стартиране на кариера в тази перспективна сфера.

 

Всеки ученик на възраст между 11 и 15 години може да се включи като изпрати есе или видео есе до 11 април 2021 г. по една от следните теми:

 

  • Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
  • Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
  • Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?

 

Максималната дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Кандидатурите могат да бъдат на български или английски език.

 

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

 

„Програмата е един изключително полезен начин за децата да подобрят своите STEM умения, както и да развият въображението и креативността си. Освен това младежите се сдобиват със знания и сертификати, които проправят пътя за постигане на успех в науката“, посочва Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра за творческо обучение.

 

Повече информация за конкурса и формуляр за участие ще намерите на spacecamp.cct.bg

Снимка: Space Camp Turkey

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !