Нова технология превръща предното стъкло на колата в 3D дисплей

Павлин Луканов Последна промяна на 29 юни 2024 в 18:33 367 0

Нова технология превръща предното стъкло на колата в 3D дисплей

Снимка Freepik

Нова технология превръща предното стъкло на колата в 3D дисплей

Информационно-развлекателните системи в колите постоянно се развиват, като екраните стават все по-големи. Сега обаче сме свидетели на нова и доста впечатляваща технология, която има по-различен подход. Става дума за разработка на стартъпа Distance Technologies, която позволява превръщането на предното стъкло в цветен 3D HUD дисплей.

Целта на компанията е да създаде HUD решения, които имат много повече възможности спрямо настоящото си развитие. Прототипът използва LCD панел насочен към стъкло с отразяваща повърхност, прожектирайки прозрачна картина. Концепцията е подобна и на настоящите решения, но отива отвъд плоската картина, която е с бледи цветове.

Постига се 3D ефект, чрез пресъздаване на две различни картини за двете очи, като камери определят накъде гледа потребителят. Крайният ефект е полупрозрачен 3D екран, който покрива зоната на стъклото към шофьора. Засега разбира се прототипът не е монтиран в автомобил, но при тестове показва много добри резултати по отношение на качеството на визуализация. Възможно е управление с жестове, например за телефонни разговори, възпроизвеждане на видео, включително от камерите и т.н.

Сред хипотетичните опции са още включването на добавена реалност чрез данни от разнообразни сензори и услуги. Освен това ще е възможно добавянето на виртуални знаци, а при самолетите, детайлна 3D топографска карта.

В случая обаче все още става дума за прототип, който е скъп и с по-ограничени възможности, включително по отношение на яркостта. Освен това се залага на голям LCD екран, който трудно може да бъде вграден практично в автомобил. Има и предизвикателства при следенето на очите. Също така при съсредоточено гледане към картината има и чисто физическо натоварване на очите.

Крайната цел на Distance Technologie е шофьорът да може да вижда полезна информация, което се слива с околните условия. Така фокусът няма постоянно да се прехвърля между пътя и таблото. От компанията са във връзка с производители на автомобили, като се опитват да осъществят работни партньорства. Възможно е обаче да бъде намерено пазарно приложение и в други сфери, включително военната.

Предстои да видим дали Distance Technologies ще успее да преодолее технологичните предизвикателства и кога решението им ще достигне до крайни продукти, ако изобщо се стигне до това. Определено сред най-интересните възможности би било включването на технологии с добавена реалност, което ще разкрие много нови възможности. Със сигурност обаче ще трябва да почакаме поне няколко години за всичко това.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !