Нов AI алгоритъм прогнозира престъпленията една седмица предварително

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2022 в 10:53 3220 0

Minority Report

Снимка DreamWorks Pictures

Специален доклад (Minority Report)

Достиженията в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект (AI) предизвикват огромен интерес сред правителствата на различните държави. Това е съвсем разбираемо: ако имаше някакъв специализиран софтуерен инструмент за прогнозиране на престъпленията, то това значително би опростило работата на правоохранителните органи и в перспектива кардинално би намалило нивото на уличната престъпност. Сега бе представен именно такъв алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, който може да прогнозира бъдещо престъпление една седмица предварително. Подобно нещо досега можехме да видим само във филмите, като „Специален доклад“ с Том Круз, например.

Досегашните опити

Досегашните опити за създаването на подобен софтуер за прогнозиране на престъпността бяха твърде противоречиви и неточни. Основната причина за това е, че се използваше така наречения епидемичен или сеизмичен подход, при който се определят "горещите точки" на възникване на закононарушения, като по-късно натрупаната информация се разпростира в съседните региони. Но при този метод не се отчита сложната социална среда на градовете и тяхната естествена топология. Не се взема под внимание и взаимната връзка между престъпността и последствията от действията на полицията.

Анализаторите на големи бази данни и социолозите от Чикагския университет създадоха нов AI алгоритъм, който прогнозира подобни модели изучавайки закономерностите в течение на времето. Той взима предвид и географското разпределяне на престъпленията с употреба на насилие (кражби със взлом, обикновени улични кражби, кражби на автомобили и т.н.), като се използват общодостъпни данни. Впечатляващо е, че представеният модел прогнозира бъдещите престъпления една седмица предварително, при това с точност до 90%. Точно като във филма „Специален доклад“, в който ясновидци предсказваха убийства с детайли, като кой и кога ще ги извърши. Подробното описание на новия AI алгоритъм бе публикувано в списание Nature Human Behavior и цитирано от редица технологични издания.

Специфики на новия модел

При новия модел конкретният град е разделен на еднакви квадранти със страна около 300 метра. Анализират се времето и мястото на всяко отделно престъпление, като по този начин се натрупва огромна база данни, а изкуственият интелект открива закономерностите, необходими за прогнозирането на бъдещите събития. Първоначално, платформата е тествана с помощта на данните за нападенията и кражбите в третия по население американски град Чикаго. По-късно се оказа, че алгоритъмът работи перфектно и в седем други щатски градове – Атланта, Остин, Детройт, Лос Анджелис, Филаделфия, Портланд и Сан Франциско.

По време на обучението на невронната мрежа изследователската група е натрупала необходимата информация за реакцията и действията на полицията при престъпления в различните квартали на града, след което е направено сравнение на регионите според техния социално-икономически статут. Статистиките показаха, че повишаването нивото на престъпността в по-богатите райони води до по-голям брой арести, докато броят на арестите в по-бедните райони дори намалява. Тази пристрастност на полицията също е заложена като параметър на AI алгоритъма с цел повишаване точността на прогнозата.

"Ние създадохме цифров двойник на градската среда“, коментира Ишану Чатопадхяй доцент от факултета по медицина на Чикагския университет и основен автор на публикуваната научна разработка. „Ако на този компютърен модел подадете данните за това, какво се е случило в миналото, то той ще ви покаже какво ще се случи в бъдещето.“


Той допълни, че това съвсем не е вълшебство или магия, а технология, която си има своите ограничения, но работи много добре. Сега можете да използвате този компютърен модел като инструмент за моделиране, за да разберете, какво ще се случи, ако престъпността в даден регион на града нарасне, а в друг бъдат изпратени повече полицейски групи. За съставянето на всяка прогноза се отчитат огромен брой фактори, допълни той.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !