Научен експеримент показа, че гравитацията има еднакво влияние върху материята и антиматерията

Offnews Последна промяна на 07 януари 2022 в 17:05 487 0

Matter and antimatter seem to respond equally to gravity

В рамките на научен експеримент за измерване на отношението на заряда към масата на протоните и антипротоните, който бе извършен с изключително висока точност, учените от BASE към ЦЕРН показаха, че веществото и антивеществото реагират на въздействието на гравитацията на практика еднакво.

Веществото и антивеществото са едни от най-интересните проблеми на съвременната физика. Разликата между тях е само в заряда, като по всичките останали параметри те са еквивалентни. Но физиците си задават въпроса откъде се е взела така наречената барионна асиметрия - тоест, как е станало така, че Вселената е съставена почти изцяло от материя, а антиматерия в нея почти няма? Отговорът на този въпрос може да ни подскаже как е възникнало нашето съществуване.

В опит да намерят отговора учените изследват взаимодействието на веществото и антивеществото с гравитацията. Те се опитват да разберат дали антиматерията не реагира на силата на тежестта по друг начин в сравнение с обикновената материя. Сегашният експеримент на BASE показа, че под въздействието на гравитацията антиматерията се държи по същия начин с точност до 97% от възникналото ускорение.

Използвани са антипротони и отрицателно заредени йони на водорода в капана на Пенинг. Експериментът е продължил 18 месеца.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !