NASA тества хуманоидния си робот Valkyrie в Австралия, за да изследва други планети

Мария Иванова Последна промяна на 13 юли 2023 в 12:12 297 0

NASA Valkyrie

Снимка NASA

NASA тества хуманоидния си робот Valkyrie в Австралия, за да изследва други планети

Хуманоидният робот Valkyrie на Американската космическа агенция NASA се отправи от базата си в космическия център в Хюстън към Австралия, за да бъде подложен на разнообразни изпитания. Този ход се осъществява като част от споразумение, сключено с австралийската енергийна компания Woodside Energy, която ще тества софтуера на машината и ще предостави обратна връзка на агенцията.

Сътрудничеството с Woodside е "възмездно", което означава, че енергийната компания ще плати разходите на NASA, докато космическата агенция разработва възможности за дистанционно и мобилно управление на съоръжения без екипаж.

В замяна Woodside Energy ще тества софтуера на дроида и ще предостави на агенцията данни, които тя може да използва, за да ускори технологията на своя робот. Ще бъде обърнато голямо внимание на възможностите за дистанционна работа от Земята, докато роботът е на Марс или Луната в среда без астронавти.

Задачите

Задачите, които ще изпълнява роботът, включват инспектиране и поддържане на инфраструктурата и грижа за растенията, отглеждани в космоса. NASA се надява, че той ще може да се занимава със "скучни и повтарящи се задачи", като по този начин освободи време на хората за дейности на по-високо ниво.

Valkyrie ще развие възможностите си за дистанционни операции, които имат потенциала да повишат безопасността на персонала, както и да намалят вредното въздействие върху околната среда. “Освен това новите възможности могат да намерят приложение в мисията "Артемида", както и при други роботизирани мисии на Земята" - се казва в изявление на космическата агенция.

Разработката

Шестметровият Valkyrie е в процес на разработка от десетилетие. Роботът работи с двойка процесори Intel Core i7 и батерия с капацитет 1,8 kWh, която осигурява енергия за около час. Основният му сензор за възприятие е модифициран Carnegie Robotics Multisense SL, а торсът и главата му са оборудвани с камери.

Valkyrie притежава ръце с три пръста и палец, а главата му има три степени на движение. Дизайнерите на робота са добавили и някои антропоморфни детайли с надеждата, че по време на дългите самотни мисии той ще създава усещане за човешки присъствие, а няма да се усеща като парче метал.

Модерните мобилни роботи като Valkyrie са ключови инструменти за успешното изпълнение на мисии като Artemis и помагат на човечеството в усилията ну да постигне устойчиво присъствие на Луната и други планети като Марс. NASA планира да използва наученото от разработката на софтуера на Valkyrie в по-нови версии на роботите си. Това открива нови възможности за изследователски мисии и напредък в областта на космическите изследвания.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !