NASA сглоби ракетата за предстоящата си мисия до Луната

Offnews Последна промяна на 25 октомври 2021 в 10:59 506 0

NASA

Американската космическа агенция NASA завърши монтирането на масивната ракета, която ще изпрати на Луната като част от мисията Артемида I. Безпилотната лунна мисия ще стартира през февруари. А ако тези първи мисии преминат добре, агенцията може след няколко години да изпрати дори и астронавти там.

NASA сглоби напълно ракетата за космическо изстрелване Space Launch System (SLS) в космическия център Кенеди във Флорида. Инженерите са работили до късните нощни часове, за да прикрепят космическия апарат Орион върху структурата ѝ, която се разпростира на площ от над 98 метра.

Орион ще направи обиколка на Луната без астронавти. Това ще е ключов тест за програмата на Артемис, чиято цел е кацане на астронавти на Луната през 2024 г. и установяване на трайно човешко присъствие до 2028 година.

"Ние сме все по-близо и по-близо до започването на нова ера на човешко изследване на дълбокия космос" - посочва шефът на NASA Бил Нелсън. Той допълва, че космическата агенция е "в началото на подготовката за първото изстрелване на мисията Артемида I, проправяйки пътя за изследване на Луната, Марс и отвъд тях за много години напред".

Датата за стартиране на Артемида I все още не е определена, но трябва да бъде скоро след теста на SLS. След като излети, корабът без екипаж Орион трябва да обикаля около Луната в продължение на шест дни, преди да се върне отново на Земята. По време на полета си той ще събира ценни данни за бъдещи мисии с екипаж до Луната.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !