НАСА съобщи за успешна първа фаза от разгръщането на защитния екран на Джеймс Уеб

Offnews Последна промяна на 30 декември 2021 в 16:16 2992 0

jwst

Три и половина дни след успешното начало на мисията на космическата обсерватория Джеймс Уеб, която ще се отдалечи от Земята на 320 хиляди мили, размерите на космическия телескоп постепенно се увеличават. По време на изстрелването той заемаше по-малко място, понеже бе сгънат, за да се събере под обтекателя на ракетата-носител.

Към днешен ден бяха проведени две успешни корекции на траекторията на Джеймс Уеб, след което бяха разгънати огромните слънчеви панели и антената за бърз обмен на данни със Земята. Сега започна най-сложната фаза: разгъването и използването на защитния екран, който предпазва финото огледало на телескопа от преките слънчеви лъчи.

НАСА съобщи, че въпреки, че разгръщането на предната част на екрана от сгънат в разгънат вид отнема само 20 минути, а разгъването на неговата обратна страна отнема 18 минути, целият процес е отнел няколко часа заради десетките допълнителни стъпки, които е задължително да бъдат извършени.

https://youtu.be/RzGLKQ7_KZQ

За пълното разгръщане на този защитен екран са необходими redica допълнителни действия. NASA предвижда всичко да приключи на втори януари следващата година. Веднага след това трябва да бъде разгънато голямото позлатено огледало на телескопа, което ще бъде още един етап изпълнен с напрежение.

Джеймс Уеб е най-мощният към днешен ден космически телескопи и след две корекция на траекторията се отправи към крайната си дестинация. Това е точката на Лагранж L2, в която гравитационните сили на Земята и Слънцето се уравновесяват.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !