NASA публикува 360-градусова панорама от повърхността на Марс (Видео)

Offnews Последна промяна на 24 февруари 2021 в 10:52 6249 0

Mars panorama

Откакто марсоходът „Пърсивиърънс“ кацна на Марс, NASA получава от него многобройни мултимедийни материали. След първата снимка от приземяването на усъвършенствания космически апарат на Червената планета, последваха първите видеа и записи с микрофон.

Сега инжерите на американската космическа агенция публикуваха и първата детайлна 360-градусова панорама от мястото на кацане на марсохода. Това е кратерът Джезеро, за който учените подозират, че е пресъхнала делта на древна река.

Панорамата е заснета от навигационните камери на „Пърсивиърънс“ на 20 февруари. В съчетание с шест отделни изображения, тя показва пространството, в което марсоходът ще следи за признаци на живот.

NASA избира именно кратера Джезеро за кацането на „Пърсивиърънс“, тъй като учените смятат, че това е най-доброто място за намиране на доказателства за древен живот. Те са убедени, че преди около 3.5 милиарда години големи речни канали са се разляли над стените на кратера и са образували езеро.

Учените се надяват да изследват проби от района на езерото за древен микробен живот. За целта марсоходът е снабден със специални инструменти за изучаване на местната геология.

Вече ви информирахме, че марсоходът на NASA кацна успешно на Марс на 19 февруари. Дали роувърът ще открие някакви признаци на живот - предстои да научим през следващите седмици и месеци.

Впечатляващата 360-градусова панорама от повърхността на Марс можете да видите тук:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !