НАСА показва първите цветни снимки заснети от дрона Ingenuity

Offnews Последна промяна на 24 април 2021 в 10:41 5785 0

Ingenuity2

На 23 април тази година специалистите от лабораторията за реактивно движение на НАСА (Jet Propulsion Laboratory, JPL) показаха първите цветни изображения, заснети по време на втория полет на дрона Ingenuity на повърхността на Марс.

На преден план в първата снимка се вижда паралелните следите на марсианския роувър Perseverance и характерните особености на повърхността на Червената планета. Този кадър демонстрира колко са полезни разузнаването и огледа на марсианската местност от неголяма височина.

Този цветна снимка е заснета от височина 5,2 метра на повърхността на Марс от бордовата камера на Ingenuity с резолюция на оптичния сензор 13 MP. На изображението много добре се виждат паралелните следи на повърхността на Червената планета, оставени от грайферите на колелата на марсианския роувър. Мястото на излитането се намира малко по-ниско от долния край на изображението, а в горния десен ъгъл може да се види част от марсианския хоризонт. По време на правенето на тази снимка дронът е бил леко наклонен напред, за да може да извърши хоризонталния полет.

Оригиналното изображение е качено в официалния сайт на НАСА и е с резолюция 4208х3120 пиксела.

Американската космическа агенция сподели, че третият полет е планиран за 25 април, когато дронът трябва да се издигне на височина 5 метра и да осъществи бърз полет на разстояние 50 метра със скорост до 2 метра в секунда (досега той се движеше със скорост 0,2 метра в секунда), след което да се завърне в точката на излитане. Полетът трябва да продължи около 80 секунди, през които трябва да бъдат изминати около 100 метра.

Третият полет на Ingenuity ще бъде нова стъпка в изследването на Марс, понеже не е тестван в земните лаборатории.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !