НАСА отвори капсулата с лунни проби, донесени на Земята преди 50 години

Offnews Последна промяна на 25 март 2022 в 16:21 455 0

5351

НАСА отвори капсулата с лунните проби, събрани по време на мисията Аполо-17 преди над 50 години. Тя е отворена в отдела за изследване на астроматериалите (ARES) в космическия център Джонсън в Хюстън.

Съдържанието на капсулата се изучава в рамките на специалната програма ANGSA, в рамките на която САЩ реши да запази образците реголит от времената на мисията Аполо до момента, когато ще са се появили усъвършенствани научни и технологични методи за тяхното изучаване.

Проба номер 73001 е било запечатана във вакуумна капсула на повърхността на Луната, като след това е съхранявана в защитна външна вакуумна тръба, поставена в специален шкаф, продухван с азот.

Проба номер 73001 се намира в най-долния слой на капсулата, която има вид на неголяма тръба. В горната част на тази тръба се е намирала проба номер 73002, която е върната на Земята в обикновен незапечатан контейнер, който бе отворен през 2019 година.

Преди преди да бъде извадена проба номер 73001 екипът на ARES и е направил подробно сканиране с използването на рентгенова компютърна томография за получаване на триизмерни изображения с висока резолюция, които дадоха възможност приблизително да бъде определен състава на тази лунна проба. Учените съобщиха, че са взели мерки да изследват и отделените от пробата лунни газове, които ще излязат извън капсулата след нейното отваряне.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !