NASA отложи изстрелването на телескопa Джеймс Уеб за 22 декември

Offnews Последна промяна на 23 ноември 2021 в 10:08 544 0

Често отлаганото изстрелване на космическия телескоп Джеймс Уеб претърпя пореден неуспех. Планирано за 18 декември, днес Американската космическа агенция NASA го отложи за 22 декември 2021 година.

Забавянето се дължи на инцидент, възникнал, докато техниците се подготвяли да прикрепят телескопа към ракетата Ariane 5, която ще го пренесе в космоса. В момента агенцията разследва инцидента, който може да е повредил телескопа.

"Внезапно, непланирано освобождаване на скоба, която закрепва Webb към адаптера на ракетата-носител, предизвика вибрация в цялата обсерватория" - уточняват от екипа на NASA. Сега се провеждат допълнителни тестове, за да се гарантира, че телескопът не е бил повреден по време на инцидента.

Припомняме, че наследникът на космическия телескоп Хъбъл е съпътсван от множество закъснения. Когато разработката му започна през 1996 г., NASA очакваше да го изстреля през 2007 година.

Въпреки това телескопът беше счетен за завършен едва през 2016 г., но след това отново беше забавен поради сложната му конструкция. Той беше напълно сглобен едва през 2019 г. и тогава пандемията предизвика още един кръг от неуспехи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !