НАСА одобри проекта за създаването на огромен телескоп на Луната

Offnews Последна промяна на 10 април 2021 в 10:24 5806 0

NASA Selects Innovative, Early-Stage Tech Concepts for Continued Study

НАСА одобри проекта за създаването на най-големия в света радиотелескоп със запълнена апаратура, който ще бъде разположен в кратер на обратната страна на Луната. Той ще бъде изграждан постепенно с помощта на лунни роувъри и ще изследва процесите, протекли в ранната вселена, както и най-различни космически обекти. Информацията бе публикувана в официалния сайт на НАСА.

Проектът носи името LCRT (Lunar Crater Radio Telescope) и бе предложен през 2020-та година в рамките на програмата NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts), целта на която е разработването на съвсем нови идеи и проекти в областта на астрофизиката, космонавтиката, ракетостроенето, изграждането на ракети и сателити от нов тип и други. Тази програма се очаква да бъде реализирано в рамките на следващите две или три десетилетия и се очаква тя да окаже огромно влияние на хода на научно-техническия прогрес.

Част от тази програма е създаването на радиотелескоп на обратната страна на Луната, където на неговата работа няма да влияят електронните смущения, генерирани от Земята, както и шумовете от Слънцето. Предвижда се диаметърът на антената да бъде около един километър, тя ще бъде изградена от ситна мрежа съставена от специални проводници, като целият радиотелескоп ще бъде изграден от специализираните роботи DuAxel. Лунният радиотелескоп LCRT ще работи с дължини на вълната от 10 до 50 метра и ще може да наблюдава обектите от ранната Вселена.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !