NASA изстрелва две ракети през Северното сияние

Offnews Последна промяна на 22 март 2022 в 13:32 511 0

aurora-gcf3631353_1920

На 23 март NASA планира да изпрати две ракети над сто мили над Земята. Всяка от тях е планирана така, че да премине през Северното сияние (aurora borealis).

За този светлинен феномен вече се знае много, но все пак има и някои неясноти. Учените не са сигурни как сиянието си взаимодейства с неутралната атмосфера на Земята.

Именно с тази цел се предприема новата мисия на NASA, която е под наименованието Ion-Neutral Coupling. Планетата ми има множество атмосферни слоеве, като ние живеем в най-ниския от тях.

Тук има елементи като кислород и азот, които са балансирани. Те придържат електроните стабилно в атомна орбита. С преминаването през слоевете, нещата се променят.

По-горните слоеве са изложени на слънчеви лъчи, които са нетипични за по-долните. Те променят състава на близките атоми.

Електроните, които обикновено са с негативен заряд, излизат от орбитите си и стават позитивни частици. Там съставът е под формата на плазма.

Границата между тези слоеве не е ясно определена, но съществува. С формирането на северните светлини нещата се променят дори повече.

Те се формират след като Слънцето изстреля множество заредени електрони от собствения си плазмен океан. Понякога тези електрони биват прихващани от земната атмосфера и си взаимодействат с други частици.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !