Мичиганският университет построи цял град за тестване и обучаване на роботизирани автомобили

Offnews Последна промяна на 27 юни 2021 в 09:00 4954 0

pixel 4a

Университетът на Мичиган официално представи проекта Mcity, който дава възможност за тестването на робомобили в съвсем близко до реалността условия. Mcity ABC Test предлага стандартизирани методи за проверка и обучение на роботизираните транспортни средства. Построеният град дава възможност за обучаване на автопилоти до четвърто ниво на автономност, които по този начин могат добре да бъдат обучени и тествани преди да излязат в реалния свят.

Да напомним, че транспортните средства с четвърто ниво на автономност са изцяло безпилотни автомобили, но с ограничаване на скоростта при лошо време или при твърде усложнена ситуация.

През 2018 година тестовете на роботизирани автомобили в реални градски условия доведоха до няколко ПТП, при които загинаха хора. В резултат от това доверието към безпилотните автомобили рязко спадна. От друга страна, само 14% от всички водачи са готови да седнат в подобен робомобил, понеже при злополука, вината е винаги е тяхна.

https://youtu.be/LM5_zVC544o

Проектът Mcity включва 50-те най-често срещани ситуации, които водят до възникването на пътнотранспортни произшествия. Възможно е да се задава скоростта на теста при всичките 50 сценария. Има голям брой контролни ситуации, които постепенно се увеличават и водят до създаването на нови сценарии.

Създателите на Mcity ABC Test подчертаха, че при обучението и тестването на роботизираните автомобили се взимат под внимание и страничните фактори - рязкото натискане на спирачките, което може да доведе до проблеми за пътниците и за движещият се отзад автомобил и други.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !