Космическият апарат на ОАЕ изпрати нова снимка на Марс

Offnews Последна промяна на 15 февруари 2021 в 15:43 6100 0

mars hope

Миналата седмица мисията Hope на Обединените Арабски Емирства се увенча с успех след като влезе в орбита около Марс. Така страната се нареди сред петте държави достигнали планетата.

Малко преди това и китайският апарат Tianwen-1 достигна до Червената планета. Междувременно Hope изпрати и ново изображение на Марс, което е заснето от разстояние около 25 000 километра.

То е заснето с Emirates eXploration Imager (EXI) и показва някои интересни и популярни местности. Сред тях са Олимп Монс, най-големият познат вулкан в Слънчевата система, както и трите вулкана от Tharsis Montes.

https://twitter.com/MohamedBinZayed/status/1360882119959072771

Hope беше изстреляна от космическия център Танегашима в Япония с ракета Mitsubishi H-2A. На апарата бяха необходими седем месеца за достигане на местоположението си. Той пристигна малко преди конкурентните мисии на Китай и САЩ.

Целта на апарата е да се задържи в орбита около Марс и да наблюдава атмосферата. Идеята е да бъде получена по-ясна представа за времето на планетата. Сред параметрите за наблюдение са цикличността на времето, формирането на пясъчни бури и откриване причината за изтичанията на водород и кислород.

ОАЕ планира да изпрати апарат на Луната до 2024 година. Страната залага на собствени учени и инженери за изграждането на съоръжението.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !