Космически боклук доведе до извънредни мерки на МКС

Offnews Последна промяна на 16 ноември 2021 в 12:57 2060 0

International Space Station ISS mejdunarodna kosmicheska stancia

В понеделник астронавтите от Международната Космическа Станция е трябвало да се подслонят в транспортен модул. Това се е наложило заради преминаването на станцията в близост до поле от орбитални отпадъци.

По данни на Associated Press, командният център в САЩ е започнал да прследява космическия боклук рано сутринта. Неколкократно през деня се е наложило астронавтите да отварят и затварят няколко отделения на МКС.

Четиримата американци, германец и двама руснаци, които са на борда на станцията ще бъдат в повишено ниво на опасност през идните няколко дни. Първоначално нямаше официални данни от какво са създадени отпадъците.

След това САЩ обвини Русия за унищожаването на сателит с ракета, с което са били създадени над 1500 проследими отломки. Русия все още не коментира инцидента.

Несъмнено космическите отпадъци ще се превръщат във все по-голяма опасност не само за МКС, но и за други съоръжения в орбита. Поради голямата скорост, с която се придвижват, дори по-малки фрагменти могат да причинят значителни щети.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !