Китайски космически апарат успешно утилизира стар сателит

Offnews Последна промяна на 14 февруари 2022 в 11:53 584 0

Chinese 'space cleaner' spotted grabbing and throwing away old satellite

Някои от изкуствените спътници на нашата планета се намират на геостационарна орбита, която е разположена точно над екватора. Движейки се по тази траектория сателитите се въртят около Земята със същата скорост, с която тя се върти около своята ос. По този начин за наблюдателя отдолу ще изглежда, че тези сателити се намират и остават на едно и също място в небето и само от време на време леко се преместват настрани. Но наскоро частната американска компания ExoAnalytic Solution, която непрекъснато следи положението на различните сателити с помощта на глобална мрежа от оптични телескопи, забеляза нещо твърде странно.

В края на месец януари китайският космически апарат SJ-21 се е приближил до повредения преди няколко години сателит Compass-G2 и го е смъкнал на височина 300 километра, където той без проблеми е изгорял в атмосферата на планетата. По този начин китайският апарат е успял да утилизира голям по размери космически боклук, който би могъл да се вреже в космическите кораби или най-различните изследователския апарати. Това би могло да се счита за похвално, но американските военни счетоха това действие за твърде подозрително.

Интересно е, че човечеството разбра за преимуществата на геостационарната орбита през 1945 година, когато на страниците на списание Wireless World се появява научнопопулярна статия на английския писател Артър Кларк. Именно заради това в САЩ геостационарната и геосинхронните орбити на нашата планета често се наричат "орбити на Кларк".

Китайски космически апарат изхвърли стар сателит като космически боклук

Германската агенция Deutsche Welle съобщи, че сателитът Compass-G2 е бил част от китайската навигационна система BeiDou-2. Той е изведен в орбита около нашата планета през 2009 година и почти веднага непоправимо се е повредил. В продължение на над 10 години този доста голям къс метал се е въртял около нашата планета заедно с милионите други частици космически боклук. Сега него вече го няма, понеже бе отстранен от китайския сателит SJ-21 изведен в орбита над река Конго през месец октомври 2021 година.

Около нашата планета летят милиони фрагменти от стари космически апарати

Китай може би тества нова технология за унищожаване на сателити

На пръв поглед всичко изглежда добре - китайският космически апарат е успял да утилизира голям къс космически отпадък. Но редица американски организации отдавна изразяват своето безпокойство относно сателитите от типа SJ-21. През месец април 2020 година ръководителят на космическото командване на военновъздушните сили на САЩ Джеймс Дикинсън (James Dickinson) обяви, че космическите апарати от подобен тип могат да бъдат използвани за прихващането на други и въобще всякакви сателити. Преди това представителите на организацията Secure World Foundation заявиха, че имат убедителни доказателства за това, че Китай и Русия разработват нова технология за разрушаване на сателити. Може би космическият апарат SJ-21 е нещо подобно.

Тези опасения най-вероятно са напразни. Ако се вгледаме в миналогодишния отчет на китайския институт за аерокосмически изследвания (CASI), използването на космическия апарат SJ-21 е ограничено единствено за утилизиране на космически отпадъци. Едновременно с това той е един от инструментите за обслужване, сглобяване и производство на сателити в орбита в рамките на програмата OSAM. Със създаването на подобни апарати от десетилетия се занимават учените на редица държави. Така например, през месец март 2021 година японските учени успешно стартираха мисията ELSA-d, в рамките на която техен космически апарат също ще се опитва да хвани и утилизира част от боклука, който е обкръжил нашата планета. Европейската космическа агенция (ESA) възнамерява да стартира подобна мисия през 2025 година.

Ремонтът на сателити и телескопи в космоса

Добър пример за обслужване на космическите апарати в космоса е мисията STS-61. Тя бе осъществена от астронавтите на НАСА през месец декември 1993 година. В рамките на тази мисия екипаж от седем души полетя към космическия телескоп Хъбъл и го ремонтира. Астронавтите Стори Мъсгрейв и Джефри Хофман подмениха два блока с жироскопи и осем предпазителя. В същото време Катрин Торнтън и Томас Акърс подмениха и двата големи слънчеви панела. Но в бъдеще се очаква, че ремонтите от подобен род ще се извършват с помощта на специализирани сателити.

Само че китайският сателит SJ-21 е предназначен не за ремонт, а за унищожаване на повредените орбитални космически апарати. Според данните на отдела на ESA, който се занимава със следенето на космическия боклук, към днешен ден около нашата планета се въртят над 30 хиляди изкуствени обекта. От тях в работно състояние са само 5 хиляди, а останалите просто летят и са съвсем реална опасност за Международната космическа станция и другите изследователски космически апарати. Освен тях в космоса над нас има още над 300 милиона по-малки частици, които са останали след разрушаването на старите сателити и се движат със скорост до 30 хиляди км/ч. Ако подобна частица удари излезлият в открития космос астронавт, то той едва ли ще оцелее, понеже подобен сблъсък е сравним с изстрел от пистолет. В регионите с по-голяма плътност на космическия боклук астронавтите не могат да излизат извън пределите на МКС и не могат да работят извън станцията.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !