Китай публикува цветни снимки направени от марсианския роувър Жужонг

Offnews Последна промяна на 11 юни 2021 в 16:17 5025 0

Zhongong

Титулната снимка е направена от модула за кацане. Самата фотография е заснета с помощта на специалната мобилна камера, която роувърът с помощта на своя манипулатор е поставил на повърхността на Червената планета и е включвал отдалече. Вижда се, че двете китайски знамена са разположени на една линия.

На 11 юни тази година китайското национално космическо управление (CNSA) публикува нови цветни снимки, направени от преносимата мобилна камера на марсианския роувър Жужонг (Zhongong).

Панорамна снимка от мястото на кацане на китайския модул

Така изглежда модулът за кацане гледан отстрани

По-близък кадър със знамето на Китай, което е поставено на платформата за кацане. Вляво от него се намират талисманите на зимните Олимпийски игри в Пекин. Интересно е, че под този модул за кацане липсва част от повърхността и дори се вижда малка яма. Вероятно тя се е образувала от струите на двигателите, използвани за кацане върху повърхността на планетата.

В посока юг е заснета част от топлинния щит, както и белия атмосферен парашут, които са се отделили от платформата при кацането.

Това се вижда на запад от мястото на кацането

CNSA добавя, че китайският марсиански роувър вече е започнал да изпълнява своята научна мисия. Zhongong е оборудван с мултиспектрални камери за навигация и топографски снимки, радиолокационна станция за изследвания геологията на Марс на дълбочина до 10 метра, прибор за анализ химическия състав на грунта и за търсене на биомолекули, както и детектори за магнитно поле плюс метеорологична станция.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !