Китай приключи с тестовете на своя сателитен интернет и възнамерява да изведе в орбита до 13 хиляди сателита

Offnews Последна промяна на 27 юли 2021 в 14:58 4446 0

China's version of 'Starlink' completes trial

Съвсем скоро в ниска орбита на Земята ще стане съвсем тясно. Малко след SpaceX и OneWeb своя версия на глобален сателитен интернет започна да разгръща и Китай. В началото на тази седмица Поднебесната приключи с тестовете за осъществяване на интернет връзка с използването на сателити и наземни 5G станции. По време на следващата фаза ще бъдат осъществени многобройни изстрелвания с извеждане в орбита на до 13 хиляди комуникационни сателита.

Своя първи сателит за широколентова връзка с поддръжката на 5G протоколите Китай успешно тества през месец февруари 2020 година. Това бе един от пробните сателити на мрежата Hongyun, първите екземпляри на която бяха изведени в орбита още през 2018 година. Следващата стъпка започва в началото на 2022 година, когато тя вече трябва да има в орбита около Земята няколко хиляди комуникационни сателита.

Втората фаза от изграждането на сателитната мрежа Hongyun е планирана да започне през 2025 година, когато вече трябва да бъде осигурен достъп до китайския сателитен интернет за целия свят. Да напомним, че още през месец ноември 2020 година Китай подаде заявка в Международния съюз на комуникациите за използването на орбитален и честотен диапазон за две гигантски сателитни групировки. Това са общо 12 992 сателита за осигуряване на широколентова интернет връзка. Китайските комуникационни сателити са разделени на две групировки - една от 6080 сателита на височина от 508 до 600 км и втора - от 6912 сателита на височина 1145 км.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !