Китай поставя камери за наблюдение на всички обществени места

Offnews Последна промяна на 08 март 2021 в 10:54 6025 0

china cameras

През последните години Китай разработва програма за видео наблюдение на всички публични места на нейната територия. Проектът е към своя край и правителството вече е способно да наблюдава всеки, който се намира на обществено място в страната.

Китайската програма за наблюдение, наречена Sharp Eyes, стартира преди пет години. Тогава създателите й декларираха, че до 2020 г. охранителни камери ще бъдат поставени на всички публични места в страната.

Китай за първи път тества проекта в окръг Pingyi през 2013 година. Две години по-късно, той се реализира из цялата страна. Днес програмата включва мащабна мрежа от камери (обществени и частни), които наблюдават за подозрителна дейност в градовете и селските райони.

camera

Китайските граждани също са се включвали в усилията на правителството за предотвратяване на престъпления. Те са наблюдавали камерите и дори докладвали на полицията за счупени капаци на шахти и други инфраструктурни проблеми.

Не става ясно колко от камерите предават информация в централната държавна система и колко от тях се проследяват единствено от местната полиция. Фактът, че всеки в Китай е под постоянно видео наблюдение обаче е изключително тревожен и поставя въпроси за границите на държавния контрол и неприкосновеността на личния живот.

 

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !