Изобретиха фотоапарат без обектив, който снима с помощта на AI

Мария Иванова Последна промяна на 05 юни 2023 в 10:54 450 0

Paragraphica

Снимка Paragraphica

Изобретиха фотоапарат без обектив, който снима с помощта на AI

Холандският инженер Бьорн Карман изобрети фотоапарат, наречен Raspberry Pi Paragraphica, който не разполага с традиционен обектив, а използва данни за местоположението и изкуствен интелект (AI), за да визуализира "снимка" на конкретно място или момент.

Устройството донякъде прилича на класически фотоапарат. На мястото на обектива обаче има огромна приставка, наподобяваща телевизионна антена във формата на паяжина. Визьорът на Paragraphica представлява екран, показващ описание на текущото местоположение в реално време. Върху горната част на корпуса са разположени три въртящи се бутона за регулиране настройките на снимката.

Първият бутон определя радиуса на областта, в която камерата търси данни за генериране на изображение; вторият управлява нивото на шума в изображението, генерирано от AI, а третият - регулира неговата острота, контролирайки степента на размазване. С натискането на бутона за заснемане се задейства система за генериране на снимката според избраните параметри.

Както подсказва и името на фотоапарата, за да се генерира реално изображение на сцената пред него, е необходим параграф с информация, съдържащ кратко описание на мястото, данни от GPS, както и данни за времето, температурата и датата. Цялата тази информация се събира с помощта на различни отворени интерфейси за създаване на приложения (API), включващи местоположение, дата, час, както и близките забележителности.

Paragraphica например има GPS модул, който намира текущото местоположение и използва Open Weather API, за да определи местните метеорологични условия. Камерата също така използва API, информиращо за близките географски обекти. В блога си Карман обяснява, че Paragraphica се нуждае от цялата тази информация, за да “снима” чрез AI система, преобразуваща текст в изображение.

Той допълва, че софтуерът за Paragraphica е написан както с езика за програмиране Python, така и с API на Stable Diffusion. Те работят заедно с помощта на визуалния инструмент за разработване на уеб приложения Noodl. Хардуерът, който Карман използва за създаването на камерата, включва Raspberry Pi 4 - едноплатков компютър с размерите на кредитна карта и 3D-отпечатан корпус с персонализирана електроника.
Всички тези компоненти са разположени в корпус с винтидж дизайн, напомнящ фотоапаратите Leica.

Крайният резултат, който Paragraphica произвежда, представлява оригинална снимка, генерирана от изкуствен интелект, която отразява заобикалящата действителност. Ако искате сами да изпробвате как работи устройството, то Карман е създал и виртуален фотоапарат, който е достъпен за всеки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !