Измамиха европейски депутати с deepfake видео чат

Offnews Последна промяна на 26 април 2021 в 11:53 6176 0

Capture

Висши длъжностни лица в Европейския съюз вероятно са измамени от хора, представящи се за руски опозиционни лидери. Властите подозират, че те са използвали deepfake технология, за да получат информация за опозиционното движение на Алексей Навални.

Председателят на комисията по външни работи на Обединеното кралство Том Тугендхат твърди, че Русия стои зад поредица от deepfake онлайн срещи. Председателят на комисията по външни работи в латвийския парламент Рихардс Колс също посочва, че е заблуден по подобен начин.

Той твърди, че е получил имейл от човек, представящ се за съюзника на Навални Леонид Волков. В писмото той е поискал провеждането на видеоконференция, по време на която двамата са обсъдили темите за руските политически затворници и агресията срещу Крим.

По-късно Колс осъзнава, че това може изобщо да не е бил Волков. "Доста болезнен урок, но може би трябва да сме благодарни на този фалшив Волков. Рисковете от използването на deepfake технологии от чуждестранни и криминални кибер участници стават все по-актуални" - написа латвийският председател в публикация във Facebook.

Тъй като технологията deepfake става все по-усъвършенствана, нараства и нейната достъпност за по-широка аудитория. Това означава, че всеки с подходящия софтуер може да се трансформира цифрово в някой друг само с няколко щраквания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !