Изкуствен интелект пое управлението на американски боен самолет

Offnews Последна промяна на 17 декември 2020 в 11:57 6496 0

Lockheed U-2

Ако се страхувате, че някой ден сюжетът на холивудската поредица "Терминатор" ще се осъществи и машините ще се обърнат срещу хората, вероятно тази новина няма да ви хареса. Американските военновъздушни сили са позволили на изкуствен интелект да поеме управлението на боен самолет, става ясно от информация на Washington Post.

Любопитно е, че за целта всъщност са използвани публично достъпни алгоритми, създадени от компанията DeepMind, разработваща системи с изкуствен интелект. За свързването на умния алгоритъм с бордовата компютърна система на самолета пък е използан софтуерът Kubernetes на Google.

Бързаме да добавим, че не става въпрос за изтребител, а за шпионския апарат Lockheed U-2. На изкуствения интелект пък е дадена възможност да достъпва само навигацията и радарните сензори на машината. Той по никакъв начин не е можел да влияе на каквито и да е оръжейни системи.

Все пак това е прецедент, който маркира първото в историята поемане на контрол на американски боен самолет от изкуствен интелект, се посочва в изявление на секретаря на Военновъздушните сили на САЩ Уил Роупър пред изданието. Прецедент, който няма как да не притесни противниците на въвеждането на роботи в армията. А сред тях са както обикновени фенове на научната фантастика, така и някои доста сериозни организации, които се стремят да ограничат използването на умни системи при бойни действия или специални операции.

Интелигентният алгоритъм е получил достъп до управлението на самолета в рамките на тренировъчна въздушна битка. Той е поел някои много специфични задачи, включително наблюдение на радара на самолета, откриване на противникови ракети и ракетни системи. Всъщност радарните системи са били изцяло под негов контрол оп време на тестовия полет.

От Пенгатона категорично заявиха, че изкуственият интелект в нито един момент не е имал възможност да контролира нито каквито и да било оръжия, нито движението на самия самолет.

Той обаче е имал възможност да се самообучава в тестовата среда и да подобрява своята реакция на заплахи. Крайната цел на тестовете е била да се представят на армейското ръководство възможностите на системите с изкуствен интелект, както и да се подготвят те за използването на такива технологии в бъдеще.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !