Илон Мъск ще търси смисъла на Вселената с xAI

Стоян Ненов Последна промяна на 13 юли 2023 в 15:27 252 0

xAI

Снимка xAI/Twitter

Илон Мъск ще търси смисъла на Вселената с xAI

Илон Мъск представи новата си компания – xAI. Както името ѝ подсказва, тя е насочена към изкуствения интелект (AI), но с доста по-смела и амбициозна цел – да разбере естеството на Вселената, съобщава The Verge.

„xAI трябва да разбере реалността“, коментира Мъск в Twitter. Той пояснява, че компанията иска да намери отговори на фундаменталните въпроси, които и до днес не са отговорени.

В типичния си стил, Мъск не казва реални детайли за компанията. Ясно е само, че ще работи по технологии с изкуствен интелект. Но поне засега не споделя какви проекти с AI ще се разработват, как точно ще се търси отговор какво е Вселената. Не е ясно и с какво финансиране тръгва проектът и от кого, нито какви са му сроковете.

В сайта на компанията също липсва такава информация. Изписани са имената на първите служители. Повечето от тях са работили в Tesla, Google, Deep Mind, OpenAI и Microsoft Research. Като надзорник и съветник е упоменат Дан Хендрикс, който е директор на организацията „Център за AI безопасност“. Тя стоеше в основата на призива за мораториум за спиране на разработката AI за поне 6 месеца докато се договорят регулации.

xAI казва, че е „независима компания от X Corp, но ще работи съвместно с X (Twitter), Tesla и други компании, за да реализира мисията си“. Мисия, която описва просто като „да разберем истинската природа Вселената“. Очаква се на 14-ти юли компанията да представи малко повече подробности.

За xAI се появиха слухове през април т.г. Тогава имаше документи, че Мъск е основал компанията в Невада. Смята се, че милиардерът е потърсил финансиране от SpaceX и Tesla, за да започне проекта, но няма официално потвърждение.

Това е пореден опит на Мъск в сферата на изкуствения интелект. Той е съосновател и на OpenAI, която създаде ChatGPT. Мъск обаче напусна OpenAI много преди ChatGPT да стане факт – още през 2018 г. Според едни слухове, причината е да няма конфликт на интереси с Tesla, която също разработва AI. Според други спекулации обаче основната причина е неразбирателство с екипа на OpenAI и различни цели. От тогава Мъск няколко пъти е критикувал публично OpenAI за действията на компанията и начина, по който развива изкуствения интелект.

През февруари т.г. той заяви, че се нуждаем от TruthGPT – изкуствен интелект, който да търси истината. А съвсем наскоро Мъск въведе и ограничения за броя прочитания на публикации на ден, именно с аргумент, че компании за чатботове и изкуствен интелект копират туитовете в огромен обем, за да обучават алгоритмите си. Мъск иска или да се плаща на Twitter за тази информация, или да бъде ограничен достъпът до нея.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !