Helios е ново поколение извеждащи апарати на сателити

Павлин Луканов Последна промяна на 22 януари 2024 в 12:00 912 0

Helios

Снимка Impulse Space

Helios

През последните години в космическия сектор бяха въведени в експлоатация своеобразни "влекачи", които се използват за извеждане на малки сателити в предназначена орбита. Тези машини са особено полезни за използване при сателити, които са изведени в орбита, но трябва да достигнат до различна височина или наклон.

Тези извеждащи апарати са предлагани от различни компании като D-Orbit, Momentus, Launcher и др., като са насочени за сателити с тегло до няколкостотин килограма. Досега обаче липсваше по-голям такъв модел, който да избутва и по-тежки сателити на по-далечни разстояния.

Сега обаче отбелязваме дебюта на новия космически апарат на Impulse Space, Helios, който има точно такава цел. Той е с диаметър от малко под 5 метра и може да бъде изведен в орбита от Falcon 9. Така той може да помага за въвеждане на по-големи сателити с ракетата директно в геостационарна орбита. На практика се добавя трети етап, нещо което в момента се осъществява от Falcon Heavy, но на по-ниска цена.

Helios ще може да бъде превозван на всяко средно или голямо средство за изстрелване, като така увеличава възможностите на един сателит. Влекачът ще може да избутва до 4 тона от Falcon 9 и 5 дона от Terran R на Relativity, директно в геостационарна орбита. В момента за средните и големи сателити има два начина за достигане до тази орбита директно. Чрез Falcon Heavy или United Launch Alliance Vulcan, което е скъпо. Другата опция е за добавяне на система за допълнително задвижване, което също добавя към цената.

Helios ще използва един от най-надеждните двигатели изграждани досега. Той е сравним с RL-10 на Aerojet и ще генерира тяга от 67 kN, като използва течен кислород и течен метан. Компанията вече произвежда компоненти за двигателя Deneb, а тестовете започват през март. Дебютът на Helios е планиран за 2026 г., но и Blue Origin обяви плановете си за космическата платформа Blue Ring, която може да поддържа товари до 3 тона.

Зад Helios стои компания наречена Impulse, която развива дейността си доста бързо след основаването си през 2020 г. Първият космически апарат беше изстрелян миналата година. Mira се справи добре в първата си мисля LEO Express 1. След пускането на няколко малки сателити Impulse тества задвижващата система на Mira. Превозното средство ще извършва услуги от последната миля за малки сателити. Компанията има около 90 служители, но надеждите са, че ще се разрасне по подобие на SpaceX.

По всичко личи, че тази ниша за услуги скоро ще бъде запълнена, а това ще позволи на операторите на сателити да извеждат уредите си в космоса по-евтино.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !