Хъбъл регистрира ускорение във въртенето на Голямото червено петно на Юпитер

Offnews Последна промяна на 28 септември 2021 в 16:54 257 0

НАСА съобщи за значително ускоряване на въртенето на Голямото червено петно на Юпитер, което бе забелязано благодарение на снимките, направени от телескопа Хъбъл. Чрез анализ на изображенията на петната на газовия гигант за периода от 2009 до 2020 година учените забелязаха промени в скоростта на вятъра във вътрешните и външните граници на кръга. Според направените изчисления, скоростта на вятъра на външната граница за 11 години се е увеличила с 8% и е достигнала 644 км/ч или 179 м/с. Точно обратното, ветровете във вътрешната граница на петното са забавили своята скорост.

Скоростта на въртене на външния кръг се увеличава средно с по 2,6 км/ч за една земна година. Изследователите отбелязват, че без Хъбъл е невъзможно да бъде забелязана една толкова слаба годишна промяна. Непрекъснатият мониторинг с помощта на космическия телескоп дава възможност за регистриране и анализ на промените малко след тяхната поява.

Засега не са известни причините и какви ще бъдат последствията от ускорението на въртенето на червеното петно.

https://youtu.be/7dIfQIDjtOg

Човечеството внимателно наблюдава Голямото червено петно на Юпитер през последните около 150 години. Но към днешен ден така и останаха неизвестни механизмите за образуването на тази гигантска буря и защо това петно се задържа на практика на едно и също място.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !