Генеративният AI вече размива границите между истинските ни спомени

Стефан Николов Последна промяна на 28 май 2023 в 12:23 1170 0

Runway

Снимка Runway

Генеративният AI вече размива границите между истинските ни спомени

В края на месец март добре финансиран стартъп за изкуствен интелект (AI) организира първия по рода си AI филмов фестивал в киното Alamo Drafthouse в Сан Франциско. Стартъпът, с име Runway, е известен най-вече със създаването на Stable Diffusion - изключителен AI продукт за преобразуването на текст в изображение, който завладя въображението на хората през 2022 г. След това, през февруари тази година, Runway представи нов AI инструмент, който може да променя целия стил на даден съществуващ видеоклип само с една простичка подкана. Runway предложи на начинаещите режисьори да се заемат с това и по-късно избра 10 късометражни филма, които да бъдат представени на фестивала.

Wired допълва, че късометражните филми са били предимно демонстрации на технологии, а добре изградените сценарии са останали на заден план. Някои от тях са били сюрреалистични, а в един случай и умишлено мрачни. Последният показан филм е накарал косата на хората да се изправи. Създава се усещането, че режисьорът умишлено погрешно е разбрал заданието, избягвайки видеото за сметка на неподвижните изображения. Наречен "Разширено детство", AI "филмът" представлява слайдшоу от снимки с едва доловим полъх на повествование.

Режисьорът Сам Лоутън, 21-годишен филмов студент от Небраска, по-късно споделя, че е използвал DALL-E на OpenAI, за да промени изображенията. Той събрал поредица от снимки от детството си, подал ги на AI инструмента и му дал различни команди, за да разшири изображенията: да запълни краищата с повече крави или дървета; да вкара в кадъра хора, които всъщност не са били там; да преосмисли как е изглеждала кухнята. Да хвърли още едно кученце във ваната - защо не? След това Лоутън показва генерираните от изкуствения интелект изображения на баща си, записва смаяните му реакции и вмъква аудиозаписа във филма.

"Не, това не е нашата къща. Уау - почакай малко. Това е нашата къща. Нещо не е наред. Не знам какво е това. Дали просто не го помня добре?" - са думите на бащата на Лоутън.

И така къде свършват реалните спомени и къде започва генеративният AI? Това е важен въпрос в ерата на изкуствения интелект, в която нашите най-ценни снимки се сливат с бледите спомени, а новите пиксели се генерират изцяло от изкуствен интелект. През последните няколко седмици технологичните гиганти Google и Adobe, чиито инструменти съвместно достигат до милиардите потребители, представиха нови инструменти за редактиране, базирани на изкуствен интелект, които напълно променят контекста на изображенията, разширявайки границите на истината, паметта и подсилената фотография.

"Усъвършенствай спомените си" е може би най-ужасяващата фраза, която някога съм чела", написа през февруари в Twitter президентът на Signal Foundation и бивш служител на Googlе Мередит Уиттакър в отговор на съобщението на Google, че инструментът Magic Eraser вече може да се използва и за видеоклипове, а не само за снимки. При рекламирането на инструмента Google показва изображение на младо момиче, изправено пред развълнувано море. По-близо до брега е разположено четиричленно семейство, което вероятно не е нейното. Magic Eraser ги изтрива.

Но след като учудването от новите технологии премина, всички започнаха да се питат: "Ами сега?". Да предположим, че разглеждам една от снимките от от моето скорошно пътешествие. Там виждам семейството си и моето куче. Но как точни ще запомня този ден, след като споменът постепенно избледнява, а съм използвал генеративен AI, за да редактирам и "подобря" снимката? Носех ли чанта по време на тази почивка? Онзи пикап дали не се приближи твърде много до кучето? А дали изобщо някога съм почивал в девствено чисти плажове?

Наистина вече не можем да кажем къде свършва паметта и започва генеративният AI. Дали какво ще стане в близкото бъдеще?

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !