Френската армия с разрешение да създава усъвършенствани войници

Offnews Последна промяна на 13 декември 2020 в 13:22 4314 0

army soldier voinik

Армията на Франция е получила разрешение да създава т.нар. "подобрени войници" (augmented soldiers). Това става ясно след публикуването на доклад от комисията по военна етика в страната. За сега от армейското ръководство са отрекли в плановете им да влизат инвазивни процедури като например добавяне на импланти. Не се знае обаче кога тази политика ще се промени.

Позволението включва широк набор от методи за усъвършенстване на човешкото тяло, включително медицински процедури, добавяне на протези и импланти, както и подобряване на когнитивния и психологическия капацитет. Приложението на всички тези технологии вече ще може да се изследва и използва от военните в европейската страна.

Подобряването на човешкото тяло не е нова концепция и на практика съществува от векове - под формата на физически упражнения, използване на подходящи храни, кафе, чай, опиати и др. През последните години обаче то се развива с все по-бързи темпове, попадайки във фокуса на субкултурно движение, наречено "трансхуманизъм", както и на общности от т.нар. "биохакери". Целта на всички тях е да открият начини за надхвърляне капацитета на телата ни, добавяне на повече сила, концентрация, способности за запаметяване и др. Движението има своите поддръжници, но също и не малко критици.

Съвсем логично армиите в редица държави също се интересуват от темата. Американската агенция за иновативни изследвания в отбраната DARPA, която е част от Пентагона и е известна преди всичко като създател на глобалната мрежа интернет, напоследък експериментира активно с бионика, импланти и други методи за подобряване на тялото. Официалната цел на организацията е да създаде изкуствени роботизирани крайници, които да помогнат на войниците, останали инвалиди на фронта, да живеят пълноценно.

Съвсем логично и други армии по света проявяват интерес към технологиите за подобряване на човешките тела. И облекчаването на живота на ветераните с увреждания далеч не е единствената цел, а все повече търсят начини и за постигането на военно превъзходство. Възможните приложения във военна обстановка могат да бъдат създаване на връзка между войниците и техните оръжия или други отбранителни системи, по-доброто локализиране на отрядите по време на бойни действия, подобряване на възприятията, временно премахване на болката, умората и стреса.

Желанието на армейските генерали да поддържат превъзходство на бойното поле чрез подобни технологии обаче е в потенциален конфликт с редица морално етични норми. Затова и в доклада на етичната комисия във Франция се посочва, че развитието на "подобрени войници" трябва да става единствено при уважение на принципите, от които се ръководи армията, хуманитарното законодателство и "фундаменталните ценности на обществото".

Комисията е забранила например всякакви модификации, които биха могли да засегнат "човечността" на войниците, както и такива, ограничаващи по какъвто и да е начин тяхната свободна воля. Забранени ще останат и технологии, които биха застрашили последващата реинтеграция на военните в цивилния живот.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !