Ето как хиляди роботи опаковат стоката за купувачите

Offnews Последна промяна на 04 май 2022 в 17:51 620 0

Ocado-robots

В уеб пространството бяха публикувани редица снимки от склада на британската компания Ocado, където хиляди роботи опаковат продукцията, която по-късно ще бъде изпратена на купувачите. Процесът е изцяло роботизиран, като към днешен ден тази армия от роботи включва 2000 специализирани машини, управлявани с алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които успяват ежедневно да пакетират в кутийки над 2 милиона броя най-различни стоки.

Ефективността на тези роботи петорно превъзхожда професионалистите в тази област, съобщава The Daily Mail. Но за разлика от хората машините работят по 20 часа в денонощие без да се уморяват, без да имат нужда от отпуск, като за тяхната работа е необходима само електрическа енергия и несложно обслужване. Роботите имат по осем колела и се придвижват по специална клетъчна транспортна мрежа, която компанията много удачно нарича Hive (кошер).

https://www.youtube.com/watch?v=eyq0jEgehzU

Използваните специализирани алгоритми с елементи на изкуствен интелект дават възможност на тези роботизирани колички да се движат без да спират и по този начин бързо да вземат поръчките, да опаковат стоките и да ги подготвят за изпращане. В този производствен процес все още се използват хора, но техният брой е сведен до минимум.

Компанията Ocado допълва, че един склад от подобен род е достатъчен за обслужването на 35 супермаркета. Пакетирането и цялостното обработване на една поръчка става за около 5 минути, като асортиментът на тези роботи включва 50 хиляди най-различни стоки. Благодарение на тази роботизация, продажбите на компанията са се увеличили с 41,5% в сравнение с 2019 година и с 4,6% в сравнение с 2020 година, като към днешен ден приходите на Ocado възлизат на 2,3 милиарда паунда годишно.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !