Епохално събитие: Хеликоптер на NASA ще лети над Марс (Видео)

Offnews Последна промяна на 24 март 2021 в 11:20 5816 0

NASA хеликоптер

За първи път в историята хеликоптер ще лети над друга планета. Подробности за полета бяха разкрити на специална пресконференция на Американската космическа агенция NASA, за която Tech.Оffnews.bg вече информира.

На конференцията екипът, който работи с марсохода “Пърсъвиърънс” и експерименталния хеликоптер “Инджинюъти”, информира, че първият полет на въздухоплавателно средство над Марс е планиран за началото на месец април. Полетът може да се осъществи най-рано на 8 април. Датата обаче може да бъде променена и зависи от това как инженерите ще се справят с графика за позиционирането на хеликоптера и провеждането на изпитанията на бордовите му системи.

Ако полетът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1% от земната. Събитието ще е равно по значимост на първия полет на самолет на Земята през 1903 година.

 

Как ще бъде осъществен първият полет над Марс?

Планирано е първият полет над Марс да бъде много опростен. “Инджинюъти” ще излети вертикално, след което ще се издигне на три метра височина, където ще се задържи за около 30 секунди. След това безпилотният летателен апарат ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Машината ще получава инструкции от Земята, но и сама ще прави анализ на местоположението си.

Кое е мястото, над което ще лети хеликоптерът „Индженюити”?

На проведената вчера пресконференция NASA съобщи и подробности за терена, над който ще лети "Инджинюъти". Той е с размери 10 м. на 10 м. и се намира северно от мястото на кацане на марсохода “Пърсъвиърънс”. Планирано е роувърът да се придвижи до там за няколко дена. След това ще се отдалечи, за да може да заснеме постиженията на хеликоптера.

 

Какво представлява „Индженюити”?

Хеликоптерът „Индженюити” тежи едва 1 килограм и 800 грама. Той кацна на Марс заедно с марсохода на NASA и е най-модерната астробиологическа лаборатория, изпращана извън пределите на Земята.

Летателният апарат разполага с четири крачета, тяло и две насложени перки. Общият диаметърът на перките му от край до край е 1,2 метра. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер.

"Инджинюъти" е снабден със слънчеви панели за презареждане на батериите, като голяма част от енергията им ще се използва и за загряване.

Каква е мисията на мини-хеликоптера на NASA?

Очаква се “Инджинюъти” да работи на повърхността на Марс и да провежда периодични полети в продължение на 30 дни. Мисията му е да търси следи от древен микробиологичен живот на повърхността на Червената планета.

Повече информация има в прикаченото видео:

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !