До края на 2022 година Великобритания трябва да реши къде да изгради своя термоядрен реактор

Offnews Последна промяна на 15 октомври 2021 в 15:46 359 0

MAST-U

В началото на месец октомври правителството на Великобритания публикува своя план за постигане на лидерство в сферата на управлениемия термоядрен синтез. Ключов момент в този план е строителството на работещ прототип на термоядрения реактор STEP към 2040 година. В началото на седмицата специализирана комисия състави списъка на най-подходящите места за изграждането на този обект. Предложени бяха пет локации.

За изграждането на сферичния токамак STEP и електроцентралата към него са подбрани четири подходящи за това места в Англия и едно в Шотландия. Окончателният избор за местоположението на термоядрения реактор ще бъде направен към края на следващата година.

Сферичният токамак STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) е създаден на базата на изградената в края на 90-те години на миналия век тестова британска инсталация MAST (Mega Ampere Spherical Tokamak) в Британския център за термоядрена енергия (CCFE) в Оксфордшър. Към днешен ден този термоядрен реактор е значително подобрен и усъвършенстван, и сега се нарича MAST-U (Mega Ampere Spherical Tokamak Upgrade).

Подобрено е покритието на вътрешните стени на работната камера и е променено отстраняването на плазмената нишка, където се събират изпаряващите се от стените частици. Тези частици дестабилизират плазмата в реактора и водят до бързо износване на стените на камерата. Модернизираният MAST-U значително е повишил надеждността на целия реактор и е покачил неговата търговска привлекателност.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !