Днес НАСА ще проведе операция за спасяването на космическия телескоп Хъбъл

Offnews Последна промяна на 15 юли 2021 в 13:29 4572 0

Operations Underway to Restore Payload Computer on NASA's Hubble Space Telescope

След един месец тестове, размисли и планирания специалистите на НАСА най-после разбраха какво се е случило преди един месец, когато най-мощният космически телескоп престана да работи. Оказа се, че причината за срива най-вероятно се дължи на повреда в захранващия блок на основния компютър. Самият телескоп и неговите научни и оптични инструменти не са повредени. Днес специалистите на НАСА ще пробват да включват резервния компютър и по този начин да възстановят работата на Хъбъл. Преходът към резервната система значително увеличава рисковете телескопът да бъде безвъзвратно изгубен, но други варианти вече просто няма.

След подробния анализ на данните, получени след 13 юни, специалистите стигнаха до извода, че повредата е в регулатора на електрическата мощност, който е вграден в захранващия блок. Този регулатор на мощността, който работи и като стабилизатор, осигурява подаването на напрежение от 5 V към компютъра. Ако това напрежение се вдигне или спадне извън зададените нива компютърът автоматично получава команда да прекрати работа и да влезе в режим на хибернация. Предполага се, че този защитен механизъм се е повредил по време на дългогодишната работа и е подал фалшив сигнал за спиране работата на централния компютър.

Днес, 15 юли, от Земята ще бъде подадена команда за превключване към резервния компютър, който използва друг аналогичен захранващ блок. Ако операцията премине успешно, само след няколко дни Хъбъл отново трябва да започне да работи както преди.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !