Canon позволява на всеки желаещ да прави снимки от космоса

Offnews Последна промяна на 23 януари 2021 в 18:02 6850 0

Canon

Компанията за фототехника Canon измисли много креативен начин да популяризира своите нови камери. Вместо да представя нови продукти на приключилото съвсем наскоро изложение за потребителска електроника CES 2021, тя създаде проект, който позволява на всеки желаещ да прави снимки направо от космоса.

За целта екипът на Canon е създал специален интерактивен сайт, който е свързан със сателита CE-SAT-1 на компанията. Той от своя страна се намира на околоземна орбита на височина около 600 км. от Земята. Космическият апарат е оборудван с модифицирана версия на камерата 5D Mark III DSLR.

По този начин всеки желаещ може да направи снимки направо от космоса на определени земни локации. Сред тях са Ню Йорк, Бахамските острови и дори Дубай.

Самият микросателит е изведен в орбита през юни 2017 година. На борда му се намира EOS 5D Mark III камера с 40 см. Cassegrain-type (mirror) 3720mm телескоп. Той предлага снимки на повърхността на планетата ни с разделителна способност до 36 инча. За сравнение при сателита WorldView-4, който е с най-мощната камера, този показател е 12 инча.

При заснемането на снимките, използвайки сайта на Canon, потребителите могат да посочат и локацията, както и съответната височина.

Проектът е възможен, благодарение на широкото навлизане на микросателитите през последните години. Тези космически апарати са значително по-малки и по-евтини от традиционните изкуствени спътници. Всъщност, ръководството на Canon се надява да изгради около такива микросателити бизнес на стойност милиарди долари в рамките на това десетилетие.

Тенденцията показва динамиката, с която се развива космическото предприемачество през последните години, появата на много по-достъпни ценово технологични решения и скоростта, с която компании от други браншове решават да инвестират в тази перспективна област.

Миналото лято компанията планираше да пусне нова версия на своя сателит, наречена CE-SAT-1B. Това обаче не се случи, поради неуспешния старт на ракетата Electron на компанията RocketLab. Очакванията са в бъдеще Canon да продължи с плановете си за разширяване на своето космическо присъствие.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !